Hívjon minket: +36 70/450-2421

Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik
Cart 0

Shopping Cart

Hogyan fűt a klíma?

Mert mi is a klímaberendezés működésének lényege? Hűtéskor hőmennyiséget szállít a hűtött térből a külső környezetbe. A hűtőköri ciklus és ezáltal a szállított hőmennyiség iránya egy egyszerű szelep segítségével megfordítható. Így a kültéri egység lesz hideg (azaz ez a rész fog hűteni) és a beltéri egység lesz meleg (vagyis így a klíma fűteni is tud). Akármennyire is furcsa, de a folyamathoz szükséges hőforrás maga a kültéri, hidegebb levegő, amiből a klímaberendezés segítségével hőt (energiát) tudunk elvonni és azt a melegebb zónában leadni. Ugye, nem is olyan bonyolult?

Ennél már lehet, hogy csak a finnek energiatakarékosabbak…

A megoldás óriási előnye ugyanis, hogy az ilyen típusú, úgynevezett hőszivattyús klímával akár energiatakarékosabban fűthetünk, mint a hagyományos fűtőberendezésekkel, mert a fűtőanyag égetéssel ellentétben a hőszivattyú pusztán költözteti a meleget, és ezért legalább háromszor annyi fűtési teljesítményt szállít be a lakótérbe, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. 

Kényelmi szempontból sem utolsó dolog, hogy amikor ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos lakásba, anélkül, hogy be kelljen indítani az egész fűtésrendszert.  Vagy tavasszal, mikor már végre kikapcsolta a fűtésrendszert, és nagyon örül a melegnek, hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Gyakorlatilag ma már egyetlen nap leforgása alatt részese lehet bármilyen időjárásnak. És ez az, amit a fűteni is tudó klímaberendezés képes korrigálni.

De nem minden fűtős klíma bírja a nagy hidegeket…

Ahogy a külső levegő hőmérséklete csökken, úgy csökken a fűtőteljesítmény is, ezért a fix fordulatos kompresszorral működő, ki-bekapcsolós klímaberendezéseket már ne használja 0, –5°C alatti külső hőmérséklet esetén fűtési üzemmódban, mert nem működnek üzembiztosan.  Sajnos a legtöbb ilyen típusú klímába nem építik be a túl hideg esetén az üzemelést letiltó védelmi rendszert, esetleg csak a leírásban említik, hogy ilyenkor nem szabadna működtetni. Ezért ha valaki 1-2 hétig fűteni próbál -5 °C fok alatt egy hagyományos, ki-bekapcsolós klímával, akkor valószínű, hogy a berendezés elromlik. Az ilyen meghibásodásra pedig nem jár a garancia.

De hogy –5°C alatt ne csak a finnek érezzék jól magukat, itt van nekünk az inverter technológia

  • Az inverteres klímáknál a kompresszor motorja, a kültéri egység ventilátora és a beltéri egység ventilátora is pontosan szabályozott, így egy optimális beállítás mellett a fűtés is üzembiztosan megoldható
  • A profi inverteres készülékekben sokkal több paramétert figyel a vezérlő elektronika, mint egy ki-bekapcsolós gép esetében (pl. több szenzor, hőmérsékletérzékelő van benne), a többletinformáció birtokában pedig biztosítani lehet a meghibásodás-mentes üzemelést.
  • A korszerű hűtőközegek megjelenése is hozzájárul, hogy akár -25 °C-os külső hőmérsékletnél is üzembiztosan működjön a rendszer, és a lakást költségtakarékosan fűthessük. Ez azért nem mellékes szempont, ugye?

 

Megéri fűteni a klímával?

Van egy hatékony, de energiatakarékos klímamegoldás, amelynek titka egy új technológia.

Egyre gyakrabban találkozhatunk a klímatechnika területén a következő kifejezéssel: Inverter. A legtöbb esetben az „energiatakarékos” jelzőt párosítják vele, pedig az inverteres technológiának sokkal több előnye van a hagyományos klímamegoldásokkal szemben:

Maga az inverter nem más, mint egy – gyakorlatilag fokozatmentes – teljesítményszabályozó, azaz egy olyan eszköz, amely alkalmassá teszi a berendezésünket arra, hogy akár a maximális teljesítményének csak egy részét kihasználva, akár 20, 50%-on, vagy teljes kihasználtsággal, akár 100%-on üzemeljen. Mi ennek az eredménye? Sokkal több, mint gondolná:

Akár 40%-al alacsonyabb energiafogyasztás

Igen, az inverteres készülékek rendkívül energiatakarékosak: Átlagfogyasztásuk 30-40%-al is kisebb lehet, mint a hagyományos készülékeké. A titok nem a berendezés névleges teljesítményében keresendő, hanem a hatásfokban, azaz az egységnyi elektromos áram segítségével kapott hűtési teljesítmény mértékében. A hagyományos klímaberendezések teljes kapacitáson, maximális teljesítményük leadása mellett dolgoznak, akkor is, ha a hűtési teljesítménynek csak egy részére van szükség: ilyenkor a berendezés ki- és bekapcsolja a hűtést biztosító kompresszort, és ez jelentős energiafogyasztással jár. Ezzel szemben az inverteres berendezés képes a leadott teljesítményt szabályozni, ezért lehetővé válik, hogy magas hatásfokkal folyamatosan dolgozzon, energiaköltséges ki- és bekapcsolások nélkül, rendkívül gazdaságosan.

Inverteres klímája csendesebb, mint a legjobb feleség

Ha esetleg úgy érzi, hogy klímája nem ad ki egy árva hangot sem, ne hívja rögtön a szerelőt! A teljesítményszabályozáson alapuló inverter technológiának köszönhetően lehetővé válik, hogy a készülék az átlagos 28-30 dBA helyett akár 22 dBA zajszintet produkáljon, mely garantáltan nem zavarja meg az éjszakai álmát. Ilyen alacsony zajszint a berendezésbe beáramló levegő sebességének csökkentésével valósulhat meg, mert a kültéri egység teljesítményét hozzá tudjuk igazítani a beltérin átmozgatott levegő mennyiségéhez. Mivel a legalacsonyabb zajszintre éjszaka van szükség és ekkor a berendezés teljes kapacitásának csak kb 30%-án kell, hogy üzemeljen, az alacsonyabb teljesítményhez igazított átmozgatott levegőmennyiséggel a berendezés képes lesz a megkívánt nagyon alacsony zajszint mellett is tökéletesen hatékonyan dolgozni.

Nincs begyulladt szem, mert nincs huzat

A hagyományos klímák ismérve, hogy a kiáramló levegő hőmérsékletét nagyon nehéz szabályozni: Ezért a szakemberek azt szokták ajánlani, hogy a berendezést a tartózkodási helyünktől minél távolabb helyezzük el a szobában, így a kifújt hideg levegő keveredni tud a helyiség meleg levegőjével.
Az inverteres berendezések esetében lehetőségünk van a kiáramló levegő hőmérsékletének szabályozására: A teljesítmény csökkentésével a befújt levegő hőmérséklete emelkedni fog – egy újabb jó pont!

Hogyan viselhető el a forróság?

Manapság a legtöbb iroda elképzelhetetlen klímaberendezés nélkül, ám épp ezek tömeges elterjedése és az általuk kiváltott egészségi panaszok ráirányítják a figyelmet a légkondicionáló körültekintő kiválasztásának jelentőségére. Különösen annak érdemes szaküzletben, a helyiség minden paraméterének figyelembevételével kiválasztani az eszközt, aki otthona hűtésére is klímát használ. A hüvelykujjszabály szerint a helyiség terültét tízzel elosztva megkapható a szükséges teljesítmény kW-ban, ám a tényleges szükségletet nagyban befolyásolja például a szobában elhelyezett gépek száma, amelyek hőt termelnek, a belmagasság, az ablakok mérete vagy a fekvés.

Sokan azért idegenkednek a klímától, mert félnek a megfázástól, a visszaforgatott levegőben rejtőző baktériumok okozta fertőzéstől. Jó hír, hogy már kisgyermekek, allergiások számára is rendelkezésre áll az MPI technológiát alkalmazó berendezés, amely aktív hidrogén- és oxigénionok segítségével állít elő nagy tisztaságú levegőt, és így például annak is csökken az esélye, hogy a szobában tartózkodó betegektől elkapjuk a levegőben terjedő fertőzéseket.

Nagyobb légterű helyiségekben, ahol több ember huzamosabb ideig tartózkodik együtt, potenciális konfliktusforrás a hőmérséklet beállítása. Gyakran a férfiak, akik számára télen-nyáron nagyjából megegyezik az üzleti viselet, hűvösebbre állítanák az eszközt, mint a külső időjáráshoz öltözött női munkatársak – emellett a testsúly, a napszak és a munkaállomás elhelyezése is meghatározza az egyén számára ideális hőmérsékletet. Ole Fanger dán kutató több kísérletben bizonyította a hőmérséklet munkavégzésre gyakorolt hatását: a matematikai és nyelvi teszten például 15 százalékkal javult a középiskolás diákok teljesítménye, amikor a terem hőmérsékletét 25-ről 20 Celsius-fokra csökkentették.

E problémán segít a pittsburgi Robert L. Preger Intelligent Workplace (intelligens munkahely) névre keresztelt kísérleti projektre, amely a hőmérséklet szabályozásánál három építészeti újdonságot is felhasznál. Egyrészt minden munkaállomást külön légbefúvóval láttak el, ahol mindenki saját igényeinek megfelelően tudja szabályozni a levegő áramlását és hőmérsékletét. A második innováció, hogy noha a meleg levegő felszáll és a hideg alul marad, a hűvösebb levegőt a talaj felől fújják be azon egyszerű oknál fogva, hogy mielőtt belélegzik, a fentről érkező hideg légárammal összehasonlítva nagyobb felületen lép kölcsönhatásba az emberi testtel. A mennyezet irányából történő hűtés további hátránya, hogy felkavarja az ott lévő port, ami egyenesen a tüdőbe jut. Az alulról való áramoltatásnak köszönhetően nagyjából öt fokkal kell kevésbé hűteni a klíma által kifújt levegőt az azonos hatás eléréséhez, amely energia megtakarítást tesz lehetővé. A harmadik újítás pedig az, hogy míg egy átlagos klimatizált épületben a használt levegő 80-90 százaléka újra bejut a rendszerbe, addig az intelligens munkahelyen az elkülönített befúvórendszer ezt húsz százalék alá szorítja.

A magas építési költségek miatt még ritkaság a fentiekhez hasonló klímájú irodaház, még Japánban sem jellemző, viszont a japánok rájöttek, hogy a klímaberendezések lecserélése helyett az öltözködési szokások megváltoztatása is elegendő lehet a teljesítménycsökkenés megakadályozására. A példaszerűen környezettudatos Japánban 2005 májusában indult a CoolBiz, a japán környezetvédelmi minisztérium azon kezdeményezése, amely a hivatali öltözködési előírások enyhítésével kevésbé terhelik a légkondicionálókat. A közszféra és a vállalatok több mint felénél a 28 fokra hűtött irodákban a formális üzleti öltözetet mára felváltja a színes virágokkal díszített, Okinawán gyártott pamuting, amelyet a japánok „kariyushi wear”-nek, azaz boldog viseletnek neveznek. Becslések szerint ezzel a júniustól szeptemberig terjedő időszakban 2,5 millió háztartás fogyasztását kitevő energiát lehet megtakarítani.

Ha valamilyen oknál fogva nem lehet lazítani az öltözéken és klímaberendezés sem áll rendelkezésre, a hagyományos kínai gyógyászat módszereihez is lehet folyamodni. Azon túl, hogy nyáron ajánlatos tartózkodni a fehérjében gazdag élelmiszerektől, amelyek serkentik az anyagcserét és így növelik a testhőmérsékletet, a fokozott folyadékbevitelről is érdemes körültekintően gondoskodni. Nem javasolt a jégbe hűtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztása: egyrészt hizlalnak, másrészt pedig ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztőrendszert. Kerüljük a nem kellő tisztaságú és vegyi anyagokkal fertőtlenített csapvizet is, hogy a sejtek közötti nyomás egyensúlya ne boruljon fel – hívja fel a figyelmet Chen Zhen, az orvostudományok kandidátusa, a Debreceni Egyetem professzora. Egészségesebb fogyasztás előtt felforralni a vizet, ám a szomjat leginkább a langyosra hűtött teák – például a gyömbér és ginkó – oltják, melyek nagy előnye, hogy még a kellemetlen nyári emésztőrendszeri panaszok és a nyári megfázás kockázatát is csökkentik.

e-max.it: your social media marketing partner

Szolgáltatásaink

klimaprofik

Klímaszerelés Budapesten és környékén!

Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra, ez egy egyszerűbb szerelés ami 3-5 méter csövezéssel, illetve egy vagy két fal átfúrásával jár. Általában egy napon belül két időpontra szoktunk kimenni.

Bővebben

klimaprofik

Ingyenes felmérés Budapesten!

Budapesten minden esetben ingyenes felmérést készítünk, ha velünk szerelteti be klímáját. Hívjon minket bizalommal! A felmérés részleteiről a bővebben gombra kattintva olvashat többet.

Bővebben

klimaprofik

Klíma karbantartás Budapesten és környékén!

Évente egyszer legalább ki kell tisztítani klímáját, mivel az átáramló levegőből lerakódik a szerves anyagokat tartalmazó por, ami penészedést okozhat és spórákkal áraszthatja el a lakást!

Bővebben

Legújabb klímáink