Hívjon minket: +36 70/450-2421

Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik
Cart 0

Shopping Cart

A klíma története:

 A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékek, amelyekkel hatékonyan, energiatakarékosan és gyorsan lehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a levegőben lévő káros anyagokat is polleneket megszűrik.

A split klíma segítségével a légkondicionálási folyamathoz egy beltéri egységre és egy kültéri egységre van szükség. A hűtőközeg a csöveken keresztül áramlik egyik egységből a másikba. A hűtőközeg az egyik egységben felveszi, a másikban pedig leadja az energiát. A split klíma berendezések egyszerű megfogalmazása az energia felvétele az egyik helyen és leadása egy másik helyen.

A split rendszerű klímaberendezésekben a hűtőközeg kering, a beltéri oldal párologtatója vonja el a hőt a hűtendő térből, mely hőt a kültéri egység vezet a környezetbe.

A fűtési folyamat a klíma készülékeknél megegyezik a fentiekben leírtakkal csak fordított irányban. A légkondicionálás megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, tiszta levegőt biztosít.

Mindezt huzat nélkül, zajtalanul energiatakarékosan teszi, kellemesen hűs illetve meleg környezetet biztosítva.

A split klíma készülékek az un. direkt elpárolgás elvén működnek. Arra a tényre már több ezer éve rájöttek, hogy a párolgással hőt lehet leadni. Az emberi test az izzadás révén, a kutyák a lihegéssel párologtatnak nagy melegben. Ahhoz, hogy az izzadástól eljussunk egészen a modern klíma készülékig rövid történelmi áttekintéssel segítünk.


Klíma történelem:

ősi2A hűtés, klímatizálás iránti igény egyidős az emberiséggel. Történelmi adatok és feljegyzések igazolják, hogy a meleg időszakokban a korai népek is igényelték a hűtést italaik, ételeik, sőt lakóhelyük klímájának kellemesebbé tétele miatt. A rendelkezésre álló legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtak, kihasználták a hűvös, árnyékos helyeket, barlangokat, vermeket. Ha megoldható volt, akkor a hó és a jég segítségével hűtöttek.

Ie. 2500 körül az egyiptomiak már felfedezték és felhasználták a párolgás hűtőhatását.

Az ókori rómaiak vízvezetékben keringtették a vizet, mellyel a házak falait tudták hűteni. Persze ez a luxus csak a gazdagok kiváltsága volt.

róma

1820-ban angol tudósok, valamint egy Michael Faraday nevű feltaláló arra a felfedezésre jutott, hogy a sűrített és cseppfolyósított ammónia hűteni képes, amikor a cseppfolyósított ammóniát elpárologni hagyják.

1842-ben Floridában Dr. John Gorrie fizikus kompresszoros technológiát alkalmazott jég előállítására, amelyet azután a levegő hűtésére használt.

A klíma berendezéseket az ár és a méret miatt kezdetben elsősorban ipari célra gyártották.

1902-ben Willis Haviland Carrier feltalálta az első modern elektromos klíma készüléket. Létrehozták a The Carrie Air Conditioning Company of America nevű vállalatot, mellyel a növekvő igényeknek igyekeztek megfelelni.

Az első klíma készülékek mérgező, vagy tűzveszélyes gázokkal működtek, mint az ammónia, metil-clorid, vagy a  propán.

1928-ban Thomas Midgley Jr. megalkotta a clorofluorocarbon gázt, amely Freon márkanéven vált közismertté. Ez a szénhidrogén-származékú szagtalan, nem mérgező, nem éghető, nem robbanó gáz forradalmasította a kisméretű kompresszoros hűtőberendezések, klíma készülékek elterjedését.

A 20. század végén új probléma jelentkezett: kiderült, hogy a freon-típusú hűtőközegek egy része károsítja a környezetet, az ózonréteg rombolásához, az üvegházhatás fokozásához vezet.

A klíma készülékekben korábban elterjedt R12 és R22 hűtőközegeket betiltották.

A klíma gépek technológiai újítása napjainkban is folytatódik. A ma gyártott klíma berendezések R407C, vagy R410A töltetet tartalmaznak, amelyek teljesen „zöld” hűtőközegek. Az inverteres kompresszorok tovább növelték a klíma készülékek hatékonyságát, a gyártók korábban elérhetetlennek vélt csúcsokat értek el a lakossági klíma kategóriában.

Biztosak lehetünk benne, hogy a klíma gyártók kutatói nem ülnek tétlenül a babérjaikon, erre a kiélezett verseny fokozottan sarkalja őket.

e-max.it: your social media marketing partner

Szolgáltatásaink

klimaprofik

Klímaszerelés Budapesten és környékén!

Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra, ez egy egyszerűbb szerelés ami 3-5 méter csövezéssel, illetve egy vagy két fal átfúrásával jár. Általában egy napon belül két időpontra szoktunk kimenni.

Bővebben

klimaprofik

Ingyenes felmérés Budapesten!

Budapesten minden esetben ingyenes felmérést készítünk, ha velünk szerelteti be klímáját. Hívjon minket bizalommal! A felmérés részleteiről a bővebben gombra kattintva olvashat többet.

Bővebben

klimaprofik

Klíma karbantartás Budapesten és környékén!

Évente egyszer legalább ki kell tisztítani klímáját, mivel az átáramló levegőből lerakódik a szerves anyagokat tartalmazó por, ami penészedést okozhat és spórákkal áraszthatja el a lakást!

Bővebben

Legújabb klímáink