Hívjon minket: +36 70/450-2421

Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik Klímaprofik
Cart 0

Shopping Cart

                                                  Az inverteres klíma

A technikai hátteren kívül, mely fizikából és elektrotechnikából áll,  a legjobban mindenkit joggal az érdekel, hogy miért vásároljon inveretes klímát, tehát konkrétan milyen előnyökhöz jut, nyilván valóan hosszabb távon az, aki fejlettebb berendezést vásárol.
 
Ezért első sorban az inverter előnyeiről szólunk, mely címszavakban hatékonyságot, ezáltal energiamegtakarítást, ebből adódóan pedig gazdaságos működést eredményez.

 

 

Az előnyöket végigvéve első körben mindenkép muszáj tisztáznunk néhány alapvető dolgot a klímák működésével kapcsolatban. A klímaberendezések alapvetően egy fizikai jelenséget használnak ki a szoba hőmérsékletének hűtésére, fűtésére. Biztos mindenkinek rémilik az exo- és endoterm folyamat általános vagy középiskolából, ahol általában látványos dolgokkal szemléltették a két folyamat lezajlását, melyek magyarra fordítva, hő elvonást és hő leadást jelentenek.

 

Kevésbé látványos folyamat a gázok halmazállapotváltozása ám ugyan úgy elérhető velük a kívánt hatás, ezt a folyamatot alkalmazza minden berendezés, legyen az inverteres vagy hagyományos, on/off rendszer. Technikailag ezt a gépjárművekben található motorhűtővíz vízhűtőhöz megszólalásig hasonlító hőcserélővel érik el, mely megtalálható a beltéri egységben és a kültéri egységben is. A fizikai folyamat lezajlásához energia szükséges, részben elektromos áram biztosítja a reakciók lezajlását előidéző kompresszor működését.

 

Azt is tudjuk, hogy az energia nem vész el csak átalakul, tehát ismét egy újabb emlékkel találkozhatunk az iskolás évekből. Bizonyára erről sem gondoltuk az iskolában, hogy a forró napokon átsegít bennünket a kellemetlen hőségen és biztosítja jó alvásunkat, kigyensúlyozottságunkat. Kanyarodjunk vissza és lépjünk ki a fizika rejtelmeiből, a lényeg, hogy a két folyamat a berendezés két végén megy végbe, mely kalorikus csővezetékekkel áll összeköttetésben, osztott, ezért a splitt elnevezés.

 

Hűtéskor a gáz (ekkor még folyadék) tágulása által a gáz hőt von el környezetéből. Tehát halmazállapotváltozáson is átesik. A beltériben található légkeringető lapát a lakás levegőjét beszívva átpréseli azt a hőcserélő óriási felületén, mely levegő jelentősen lehűlik és temperálásra előkészített állapotban jut a szobába. Figyelem ismét fizika jön, a hirtelen lehűlő levegő kondenzációs folyamaton esik át, nedvességtartalmát elveszti, ezért van szükség a köznyelvben cseppvízként elterjed kondenzvíz elvezetésére és nem utolsó sorban a cseppvíz miatt igen fontos a berendezések karbantartása, de erről majd egy másik cikkben. 

 

Megismerkedtünk nagyvonalakban a fizikai folyamattal, tudjuk tehát, hogy az egyetlen fizikai - kémiai reakció amivel feltudták kelteni az érdeklődésünket az iskolában, megtalálható minden klímaberendezésben. A folyamat egy apró modell egy ilyen komfort klímaberendezésben, pontosabban egy rendszer. A rendszerben egyensúlyi állapotnak kell lennie, ehhez vezérlésre van szüksége, hiszen azzal, hogy megtöltünk hővezető közeggel egy csőrendszert és összekötjük egy-egy hőcserélővel még nem fog lezajlani a folyamat. A kompresszor feladata a gázok térfogatának változtatása és keringetése a rendszerben, úgy, hogy ami értéket a távirányítón beállítunk az a lehető legpontosabb értékek szerint megvalósuljon a szoba minden pontján, ugye, hogy annyira nem is egyszerű feladat? 

 

Ezen a ponton már réges rég beléptek a képbe a mérnökök, és olyan modellt terveztek, olyan vezérlést alakítottak ki a rendszer köré, mely a legoptimálisabban használja a fent ismertetett folyamatokat és szabályozza azokat. Ennek elengedhetetlen része az inverter. A klímatechnológia hajnalán a berendezések on - off rendszerben működtek (mági elérhetőek ilyen berendezések) a kompresszor bekapcsolt ha a vezérlő és érzékelő rendszerek további hőigénnyel álltak elő a szobában végzett méréseik alapján, majd kikapcsolt ha túlhűtés volt kilátásban. A kompresszort elektromos áram hajtja, leegyszerűsítve egy villanymotor. Mindannyian tudjuk, hogy a villanymotor indulási áramfelvétele mindig magasabb mint az üzemi áramfelvétele, ebből különösebb magyarázat nélkül el lehet képzelni milyen energiafelhasználással, pontosabban kijelenthetjük, hogy pazarlással jár, egy villanymotor ki be kapcsolgatása, akár egy órában több százszor. 

 

                                                Mennyit fogyaszt a klíma?

 

Klímaberendezés vásárlása egy háztartás számára elmondhatjuk, hogy komoly beruházásnak számít. Beuházások esetén a beruházás költségével, az üzembentartás költségével és a megtérüléssel kell számolnunk.
 
Ezen tényezők közül jelen cikkünkben a fenntartási költség kerül fókuszba, azaz milyen tényezők befolyásolják a klímaberendezés energiaigényét, ebből pedig következtetünk a fogyasztás mértékére.

Fogyasztás és fogyasztást befolyásoló tényezők:

 

A helyiség mérete és tulajdonságai: általánosan oldalunkon négyzetmétert adtunk meg, de valójában légköbméterben szükséges gondolkodni. A helyiség méretén kívül annak elhelyezkedése, tetőtér, földszint, pinceszint, falak típusa, hőszigetelés típusa, ablakfelületek. Továbbá van e további hőleadó egység a klimatizálni kívánt helyiségben, példának okáért ha méretezünk, figyelembe vehetjük a háztartásban általános napi használatban lévő berendezések hőleadását lehet az televízió, számítógép és monitorok, ezeket kompenzációként vehetjük figyelembe. 

 

Beállított hőmérséklet, a külső és belső hőmérséklet között fordított arányosság áll fent, minél hidegebb levegőt kívánunk bent és minél melegebb van kint, annál nagyobb energiaszükséglet lép fel, több áramot fog fogyasztani a berendezés. Ezen a ponton, bár gazdaságosság szempontjait vesszük alapul, muszáj megemlítenünk az egészségügyi hatásokat, ha lehet sose hűtsük túl a helyiséget és ne legyen drasztikusan nagy a kültér és beltér közötti hőmérséklet különbség. Gyermekeket, időseket, szív és érrendszeri betegségben szenvedőket veszélyeztetjük ezzel, nem beszélve arról, hogy az egészséges emberek keringését, hő és folyadékháztartását is megterheli. 

 

A berendezés fogyasztását legjobban a hatásfok jellemzi, melyeket EER és COP értékekkel jellemeznek a gyártók, hűtés és fűtés esetén értendőek az egyes elnevezések. Oldalunkon minden berendezésnél megtalálhatja ezt az arányszámot és a kategória besorolást (A,A+,A++, stb). Minél magasabb az EER/COP érték annál hatékonyabb a berendezés. Ha megvizsgáljuk a termékpalettát, látható, hogy részben a kivitelezés precízsége, az alkalmazott hűtőközeg, azaz általánosságban a magasabb műszaki színvonalú berendezések jobb hatásfokkal üzemelnek. Ezen a ponton dönthet a vásároló, hogy olcsóbb berendezést vásárol vállalva annak magasabb üzembentartási költségét, vagy magasabb áron vásárol berendezést és olcsóbban üzemelteti azt.

 

Nézzünk egy példát egy normál 3.3kW teljesítményű berendezés esetén, melyet átlagosan napi 4 órát üzemeltetnek egy háztartásban (jellemzően a késő déludáni esti órákban megy a berendezés, esetleg munkából hazaérés előtti órákban időzítve hűti le lakást), főként a délutáni esti órákban.  EER értéke 8.5 (A+++) , teljesítményfelvétele 550 Watt, egy óra fogyasztás ~18,- forintra jön ki, ha 34ft/kWh-val (völgyidőszak) számolunk, a 4 óra alatt 72 forintnyi áramot fogyaszt a berendezés. A teljesítményfelvételt minden berendezés adatlapján megtalálja, egyes gépek esetében az éves energiafogyasztás is meg van adva.

 

Fontos leszögezni, hogy példánkban egy viszonylag szélsőséges értéket vizsgáltunk. Ha betartunk néhány alapszabályt, hogy nem hűtjük túl a lakást, hogy megfelelő teljesítményű berendezést választunk a teljesítmény igényekhez mérten, kihasználjuk az időzítőt, nem üzemeltetjük folyton a berendezést, főleg nem nagy teljesítményen, és a legfontosabb, ha magas energiaosztályú berendezést vásárolunk A, A+,A++,A+++ jelentősen spórolhatunk az áramszámlával.

e-max.it: your social media marketing partner

Szolgáltatásaink

klimaprofik

Klímaszerelés Budapesten és környékén!

Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra, ez egy egyszerűbb szerelés ami 3-5 méter csövezéssel, illetve egy vagy két fal átfúrásával jár. Általában egy napon belül két időpontra szoktunk kimenni.

Bővebben

klimaprofik

Ingyenes felmérés Budapesten!

Budapesten minden esetben ingyenes felmérést készítünk, ha velünk szerelteti be klímáját. Hívjon minket bizalommal! A felmérés részleteiről a bővebben gombra kattintva olvashat többet.

Bővebben

klimaprofik

Klíma karbantartás Budapesten és környékén!

Évente egyszer legalább ki kell tisztítani klímáját, mivel az átáramló levegőből lerakódik a szerves anyagokat tartalmazó por, ami penészedést okozhat és spórákkal áraszthatja el a lakást!

Bővebben

Legújabb klímáink