LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK

LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK

MI AZ A SPLIT KLÍMA?

A split, vagyis osztott rendszerű klímaberendezés 2 részből áll: Kültéri és beltéri egységből. A kültéri egység tartalmazza a kompresszort, mely a hideg levegő előállításáért felelős, a beltéri egység pedig ennek belső légtérbe juttatásáért felelős.

HOVA TEGYEM A KÜLTÉRI EGYSÉGET?

A kültéri egységet a ház homlokzatára, vagy ha ez nem megoldható, a következő helyekre lehet elhelyezni:        

 1. erkély
 2. körfolyosó
 3. lifthof
 4. padlás
HOL HELYEZZEM EL A BELTÉRI EGYSÉGET?

A beltéri egységet érdemes úgy elhelyezni, hogy az a lehető legnagyobb komfortérzetet nyújtsa és minél közelebb legyen a kültéri egységhez. A felszereléskor fontos figyelembe venni, hogy amennyiben a készülék beltéri betápos, gondoskodni tudjunk a megfelelő áramellátásról.

MI AZ AZ OLDALFALI KLÍMABERENDEZÉS?

Az oldalfali klímaberendezés a lakossági klimatizálásban legelterjedtebb megoldás. A készülék beltéri egységét a falon kell elhelyezni, lehetőleg minél magasabban (ésszerű határokon belül).

1 KÜLTÉRI EGYSÉGHEZ CSAK 1 BELTÉRI EGYSÉGET CSATLAKOZTATHATOK?

Egy mono split klímaberendezés 1 kültéri és 1 beltéri egységből áll. Léteznek azonban MULTI rendszerek, melyek több beltéri egység csatlakoztatását is lehetővé teszik. Ez nagyon praktikus tud lenni, ha több szobát is hűteni akarunk, de nincs elég hely 2 kültéri egység számára, vagy csak szimplán nem szeretnénk több kültérivel elrondítani a házunk homlokzatát.

MILYEN TELJESÍTMÉNYŰ KLÍMABERENDEZÉST HASZNÁLJAK?

 1. A megfelelő teljesítmény kiválasztása több tényezőtől is függ:
 2. helyiség mérete
 3. helyiség fekvése (É-D K-NY)
 4. helyiség belmagassága
 5. szigetelés

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb kereslet a 2,5 illetve 3,5 kW teljesítményű berendezésekre van. Előbbit maximum 35, utóbbit pedig 45 m2 ig tekinthetjük biztos megoldásnak. Amennyiben azonban a hűtendő szoba mérete pl. 20m2 , de ny-i fekvésű és több mint 2,5m a belmagasság, érdemes lehet a nagyobb, 3,5 kW teljesítmény mellett dönteni.

HOGYAN VÁLASSZAK KLÍMABERENDEZÉST?

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása alapos utánajárást igényel. Először meg kell győződnünk róla, hogy a kültéri egységet el tudjuk helyezni a ház homlokzatán, majd ettől függően a beltéri egységnek is megfelelő helyet kell találnunk. Ha ezeken túlvagyunk jöhet a teljesítmény, majd az egyedi igények szerint a konkrét típus kiválasztása:

 1. kültéri egységnek megfelelő hely
 2. beltéri egységnek megfelő hely
 3. teljesítmény kiválasztása
 4. gyártó
 5. extrák

MIRE ÉRDEMES FIGYELNI KLÍMAVÁLASZTÁS SORÁN?

Amennyiben sikerült megfelelő helyet találnunk a kültéri és beltéri egységnek, mindenképpen húznunk kell egy határt, hogy anyagilag meddig mehetünk el. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő garanciális háttér, tehát első körben annak járjunk utána, hogy a készülék hivatalos forrásból származik-e. Amennyiben erről meggyőződtünk, nézzük meg, hogy mennyire halk a készülék, ugyanis ez a tényező befolyásolja leginkább komfortérzetünket. Az egyéb extrák, mint pl. a wifi, extra keskeny kivitel, levegőtisztító funkciók mind pénztárca függőek. Elmondható, hogy szereléssel együtt 200e Ft-ból már nagyon jó minőségű berendezéseket lehet kihozni.

KLÍMA SZERELÉS

Klímaszerelés és karbantartás Budapesten, Pest- és Somogy megyében valamint országosan.
5 év garanciát vállalunk a beszerelésre.

FŰTÉS 40%-KAL OLCSÓBBAN

A H tarifa segítségével télen akár fél áron fűthet! Részletek itt.

FACEBOOK

Kövessen minket Facebook oldalunkon is!